بسم الله الرحمن الرحیم

در روز دوشنبه مورخ ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ مصادف با ولادت هشتمین اختر تابناک امامت و ولایت و پس از انتشار خبر شهادت خادم الرضا رئیس جمهور محترم شهید آیت الله رئیسی و همراهان ارجمندشان، استاد آل مرتضی درس تفسیر را با تسلیت این مصیبت بزرگ به محضر حضرت ولی عصر عج و مقام معظم رهبری دام ظله العالی و مردم شریف ایران و دانش پژوهان موسسه نورالیقین آغاز نمودند.
ایشان ضمن قرائت آیه استرجاع در ادامه فرمودند: «هم السابقون و نحن اللاحقون». سپس بر مبنای محور آیه یک سوره عنکبوت أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَكُوا أَنْ يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ ؛آیا مردم گمان کرده اند، همین که بگویند: ایمان آوردیم، رها می شوند و آنان مورد آزمایش قرار نمی گیرند؟ به امتحانات سخت الهی اشاره کردند و بیان داشتند هدف و اصل کار امتحان نیست. امتحانات زیادی را مردم ما از جمله با شهادت سردار شهید قاسم سلیمانی، از دست دادن سرداران این مملکت و بزرگان و علمای دین تجربه کرده اند اما مهم‌ترین مسئله، بعد از امتحان است و عبارتست از این که بعد از این ناراحتی‌ها و امتحانات چه عکس‌العملی نشان داده می شود؟

در حقیقت بازتاب و انعکاس عمل انسان نشان می‌دهد که او تقوا دارد یا خیر؟ مقاومت اولین چیزی است که باید در این زمانها به آن فکر کنیم چنانچه باید راه این مردان بزرگ را ادامه دهیم. ما نمی‌دانیم مصلحت خداوند از این امتحانها چیست و نمی‌توانیم اعتراض کنیم. میبینیم که حتی پیامبر اسلام ص و امیرالمومنین علیه السلام نیز از دنیا رفتند؛ اما باید در مقابل این مصیبت‌ها صبر کرد. شایان ذکر است صبر تنها کفایت نمیکند، بلکه باید تلاش و حرکت را نیز چندین برابر پیش برد و ایستادگی و بصیرت داشته و در برابر دشمن منفعل نبوده و نگذاریم دشمن شاد شویم. ملت ایران به حول و قوه الهی چنین خواهند کرد.

ایشان در ادامه به حدیثی از مام رضا علیه السلام اشاره کردند که می‌فرماید:
“لا یَستَکمِلُ عَبدُ حَقیقَةَ الإیمانِ حَتّی تَکوُنَ فیه خِصالُ ثَلاثُ: التفَّقُّهُ فِی الدّینِ، وَ حُسنُ تَقدیرِ المَعیشَِهِ، و الصَّبُر عَلی الرزَّایا؛هیچ بنده ای به مرتبه ی حقیقت ایمان نمی رسد، مگر این که این سه خصلت در او باشد: دین شناسی، تدبیر و برنامه ریزی نیکو در زندگی، و شکیبایی بر سختیها و ناملایمات.”
(تحت العقول، ص 446)

در نتیجه

1- عقیده‌مان را تقویت کنیم اگر امروز ملت ایران گوهری همچون آیت الله رئیسی را از دست دادند هم به بعد فردی و هم به بعد اجتماعی و نیازهای مالی جامعه خمس زکات صدقه و غیره توجه داشته باشیم.

2-اجل همیشه در کمین انسان است باید در برابر این مصیبت نیز ایستادگی و بصیرت و برنامه ریزی داشته باشیم و اجازه ندهیم افرادی سو استفاده کنند.

3- صبر بر مصائب داشته باشیم. الگو و سیره ما اهل بیت علیهم السلام و حضرت زینب (س) باشد که با آن مصیبتهای وافر قدرتشان و حرکتشان صد برابر شد. حضرت زینبی (س)واقعه عظیم عاشورا را تبیین کردند طوری که تا روز قیامت این واقعه ماندگار بماند. ما نیز باید جهاد تبیین کنیم و روز به روز بر آگاهی و بصیرت مردم بیفزاییم.

ایشان در ادامه عجیب‌ترین حدیث امام رضا علیه السلام را محور قرار داده و بیان داشتند:

امام رضا(ع) در کلامی شریف و البته طولانی از امام سجاد‌(ع) نقل می‌فرمایند:
اگر دیدید کسی اهل نماز و روزه است، گناه نمی‌کند و کارهای خوب هم انجام می‌دهد، عجله نکن، گولش را نخور، ممکن است عُرضۀ گناه کردن نداشته باشد.
بعد می‌فرماید:
اگر کسی عرضۀ گناه کردن داشت، اما گناه نمی‌کرد،
آرام باش، فریب نخور، ممکن است گناهی را ترک می‌کند، اما مرتکب گناه دیگری می‌شود، زیرا شهوات مردم مختلف است؛ یکی شهوت مال دارد، اما شهوت جنسی ندارد، یکی شهوت جنسی دارد، اما حرام نمی‌خورد.
سپس می‌فرماید:
اگر کسی هیچ گناهی نکرد،عجله نکن، گولش را نخور، ممکن است عقل درست و حسابی نداشته باشد.
بعد می‌فرماید:
اگر کسی عقل درست و حسابی هم داشت فریب نخور، ببین آیا هوای نفسش مسلط بر عقلش است، یا عقلش مسلط بر هوای نفس است؟

حضرت در انتهامی‌فرماید: مانند کسی که حبّ‌مقام دارد، یک دفعه‌ای با یک هوس و هوای حبّ‌مقام، کلّ مراتب ایمانی قبلش را نابود می‌کند. حدیث عجیبی است.
امام (ع)در ادامه می‌فرماید:
وقتی به چنین آدمی می‌گویی: «إتَّقِ الله»؛ از خدا بترس، ناراحت می‌شود. «اَخَذَتهُ العِزَّه؛ به غرورش برمی‌خورد، می‌گوید «به من می‌گویی با تقوا باشم؟تا حالا کسی از من گناه ندیده»
بعد امام (ع)میفرماید:اینها دیگر آدم هم نمیشوند و دچار لعن خداوند می‌شوند.

چگونه دین و درستی را بشناسیم ؟
ملاک افراد نیستند، اول حق را بشناسیم.
امام علی عليه السلام میفرمایند : إنّ الحقَّ لا يُعرَفُ بالرِّجالِ، اعْرِفِ الحقَّ تَعرِفْ أهلَهُ .

برای تشخیص درجه ایمانی افراد باید معارف دین را با دقت یاد بگیریم و حقایق آن را بشناسیم.
چه کنیم که از این پنج گروه مذکور در حدیث امام رضا علیه السلام نباشیم؟
نکاتی که از این حدیث استباط می‌شود:

۱. دقیق و عمیق باشیم و قول هر کسی را سریع نپذیریم.

۲. بعد از دقت تحقیق و بررسی، در قضاوت دقیق باشیم.

در مجموع آنچه که این حدیث به ما گوشزد می‌کند آن است که افعال انسان‌ها و حرکات و اعمال شان را بشناسیم و حالات آنها را در مصیبت‌ها و نعمات بررسی کنیم.

آیا این انسان در حوادث ناگوار مأیوس می‌شود و یا در نعمات دچار سکر نعم می‌شود؟

همانند آیات قرآن که ویژگی مجاهدین، متقین، فقها و مومنین واقعی را با افعال مضارع بیان می‌کند تا استمرار را برساند.

در ادامه به بیان حدیثی از امام رضا علیه السلام در ارتباط با انسان عاقل اشاره کردند:
بدین ترتیب که امام رضا (ع) در روایتی به ۱۰ خصلت از نشانۀ کمال عقل اشاره کرده است.
حضرت فرمود «عقل شخص مسلمان تمام نیست، مگر این که ۱۰خصلت را دارا باشد:
۱. از او امید خیر باشد.
۲. از بدى او در امان باشند.
۳. خیر اندک دیگرى را بسیار شمارد.
۴. خیر بسیار خود را اندک شمارد.
۵. هر چه حاجت از او خواهند دلتنگ نشود
۶. در عمر خود از دانش‌طلبى خسته نشود.
۷. فقر در راه خدایش از توانگرى (توأم با فساد) محبوب‌تر باشد.
۸. خوارى در راه خدایش از عزّت با دشمنش محبوب‌تر باشد.
۹. گمنامى را از پرنامى خواهان‌تر باشد.
۱۰. سپس فرمود: دهمى چیست؟ به او گفته شد: چیست؟ فرمود: احدى را ننگرد جز این که بگوید او از من بهتر و پرهیزکارتر است».

نکته:
مومن :

در طول عمر از طلب علم خسته نمی‌شود.
از حوائج مردم هرگز ملامت ندارد.
همراه با زیاد شدن علم قلبش را نیز بزرگ می‌کند تا این علم در قلب و ذهن او جای بگیرد.

فرهنگ سازی یکی از کارهای عبرت آموز امام رضا ع بوده است. ایشان از طریق انجام مناظرات با علمای دین و انواع مذاهب ادیان و حتی با خود شیعیان بر آن بود تا به مردم دنیا بفهماند که شیعه کیست.بعلاوه در راستای این فرهنگسازی توجه کنیم که فرهنگ سازی امام هشتم علیه السلام از طریق تربیت شاگردان به چه نحو بوده است. صرف شادی در روزهای میلاد و سوگ در روز شهادتشان، حداقل کار است و آن چیزی که مهم است آشنایی با اهداف و شخصیت ایشان است و اما مصیبت ما مردم این است که مردم ایمانشان مستقر نیست چون اعمال و رفتارشان مستمر نیست.
فعالان و مدرسانی که بعد از سالها فعالیت‌ به خاطر خستگی و یا حرف و حدیث نابجای برخی از مردم از ادامه راه باز میمانند، از تفقه لازم در دین برخوردار نیستند. زیرا تفقه در دین این است که چگونه با وجود مشکلات در امور دین جلو رفت. باید فرهنگ امام رضا را یاد بگیریم و روی خودمان پیاده کنیم. باید دقت کنیم که چند تا از این خصلت‌ها را داریم و باید مردم را آگاه کنیم تا در راستای فرهنگسازی صحیح در خانواده‌شان همسایگانشان و جامعه حرکت کنند.
در حقیقت اگر افراد بعد از سال‌ها علم آموزی خسته شوند و از فعالیت اجتماعی دوری کنند نشانگر آن است که فقط اطلاعات آنها زیاد شده است و قلب و عقل آنها هنوز بزرگ نشده است همان عقلی که خداوند می‌خواهد و امام رضا علیه السلام در حدیث خود به آن اشاره دارد.

چنانچه حرکتی وسیع، دقیق و عمیق صورت گیرد و این حرکت همگانی شود دیگر هیچ احدی در دنیا نمی‌تواند علیه ملت ما کاری بکند. این ملت امتحان خود را در طی ۸ سال دفاع مقدس مقاومت و ایستادگی پس داده است. منافقین و کفار در کمین هستند باید دست آنها را قطع کنیم چرا که آنها افرادی هستند که با عقل و فکر و دین جوانان و مردم ما بازی می‌کنند حواسمان باشد و فریب ظواهر را نخوریم.

پس از ایراد سخنرانی توسط استاد حسینی آل مرتضی مدیریت موسسه نورالیقین و هیئت صاحب الزمان عج ویژه برنامه ای به مناسبت ولادت شمس الشموس امام رضا علیه السلام و شهادت آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی برگزار گردید.

تلاوت قرآن آغاز بخش این مراسم بود.

در ادامه مراسم، دو دکلمه با موضوعات ولادت ثامن الحجج علیه السلام و شهادت آیت الله رئیسی اجرا شد.


اجرای نمایش با موضوع مناظره امام رضا علیه السلام با سران ادیان از دیگر بخشهای این مراسم معنوی بود.

و در نهایت مدیحه سرایی دو تن از مداحان هیئت صاحب الزمان عج پایان بخش این مراسم باشکوه بود.

همچنین شایان ذکر است به نیابت از ۱۴ معصوم
و به مناسبت شهادت رئیس جمهور و همراهانش سه مرتبه قرآن کریم در فضای مجازی توسط دانش پژوهان موسسه نورالیقین ختم گردید.

گوشه ای از این مراسم را به روایت تصویر با هم ببینیم

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *