ایجاد صوت نیاز به انرژی دارد ، انرژی لازم برای تولید آواهای گفتار را اندامهای تنفسی تامین می نمایند .در این رابطه جریان هوای بازدم (هوایی که از ششها خارج می شود)عامل اصلی است و هوای دم (هوایی که وارد ششها می شود) نقش کمی را ایفا می کند.
اندامهای تنفسی شامل:
1.شش ها
2.حجاب حاجز(دیافراگم)
3.نای
4.نایچه ها
5.نایژکها
شش ها : دو اندام اسفنجی شکل که در درون قفسه سینه قرار دارد. از عقب و جلو توسط دنده ها و از طرف پایین به وسیله حجاب حاجز محصور شده اند. شش ها بوسیله دو نایچه به نای مربوط می شوند. نایچه ها هر یک به لوله های کوچکتر به نام نایژک ها تقسیم و درتمام شش پراکنده شده اند .جدار شش ها از بافت اسفنجی که دارای قابلیت ارتجاع می باشند تشکیل شده ، به طوری که اگر فشرده شود بتواند دوباره به حالت اول برگردد.
شش ها به صورت هماهنگ عمل می کنند و یک واحد مکانیکی را تشکیل می دهند، زیرا کیسه ای دو لایه به نام پرده ذات الجنب و در درون قفسه سینه قرار گرفته اند و انقباض و انبساط آنها از طریق مایعی که در درون ذات الجنب قرار دارد به انقباض و انبساط قفسه سینه و پرده دیافراگم وابسته است.
دنده های قفسه سینه به وسیله دو مجموعه ماهیچه ی بین دنده ای به یکدیگر متصل شده اند: ماهیچه های بین دنده ای داخلی و ماهیچه های بین دنده ای خارجی. یکی از وظایف ماهیچه های بین دنده ای خارجی افزایش حجم قفسه سینه و به دنبال آن افزایش حجم شش هاست.ماهیچه های بین دنده ای داخلی نیز وظیفه کوچک کردن قفسه سینه و به دنبال آن شش ها را بر عهده دارد.
حجاب حاجز(دیافراگم): در قسمت زیرین شش ها یک پرده ماهیچه ای قرار دارد که فقسه سینه را از شکم جدا می کند و به آن حجاب حاجز یا دیافراگم می گویند. انقباض قسمت بیرونی دیافراگم موجب فشار بر جدار خارجی شش ها می شود ، درنتیجه هوای داخل شش ها در اثر فشار به بیرون رانده می شود وعمل بازدم صورت می گیرد.
با انبساط دیافراگم برحجم قفسه سینه افزوده می شود، نبودن فشار و خاصیت اسفنجی باعث می شود که شش ها به حالت اول برگردد. در این هنگام چون فشار درون شش کمتر از فشار هوای بیرون است ، در نتیجه هوای خارج به درون شش ها مکیده می شود وعمل دم صورت می گیرد. انقباض و انبساط ماهیچه های بین دنده ها هم در کاهش و افزایش حجم قفسه سینه ودر نتیجه دم و بازدم اثر دارند.
نای : شش ها بوسیله دو لوله غضروفی (نایچه ها) به نای متصل می گردند و نای به گلو وصل می شود لوله نای از حلقه های ناقص غضروفی تشکیل شده است این حلقه ها بوسیله بافت های ماهیچه ای به یکدیگر متصل گردیده اند . نای مجرایی است که هوا از آن می گذرد.
بدون دیدگاه