دفاع از فلسطین، دفاع از حقیقت است(رهبر معظم انقلاب دام ظله العالی)
مسئله فلسطین و قدس شریف همچنان اصلی ترین موضوع جهان اسلام است که این روزها به سبب تلاش برای زندگی عزتمندانه، آماج حملات گسترده اسرائیل قرار گرفته است. اسرائیل نسل کشی عظیمی در آنجا راه انداخته است.
استاد ال مرتضی، مدیر موسسه نورالیقین به همین مناسبت در تدریس تفسیر تخصصی روز دوشنبه مورخ ۸/۸/ ۱۴۰۲ ذیل آیه ۶۰ نساء به مسئله مهم فلسطین پرداختند و بیان کردند:
خداوند متعال در این آیه:«أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ يَزْعُمُونَ أَنَّهُمْ آمَنُوا بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ وَمَا أُنْزِلَ مِنْ قَبْلِكَ يُرِيدُونَ أَنْ يَتَحَاكَمُوا إِلَى الطَّاغُوتِ وَقَدْ أُمِرُوا أَنْ يَكْفُرُوا بِهِ وَيُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُضِلَّهُمْ ضَلَالًا بَعِيدًا؛ آيا آنان را نمىبينى كه مىپندارند كه به آنچه بر تو نازل شده و آنچه پيش از تو نازل شده است ايمان آوردهاند، ولى مىخواهند كه بت را حَكَم قراردهند، در حالى كه به آنان گفتهاند كه بت را انكار كنند. شيطان مىخواهد گمراهشان سازد و از حق دور گرداند»،
کفر ورزیدن و موضع گرفتن در برابر طاغوت را وظیفه همه می داند.
طاغوت در لغت به معنای طغیانگر، یعنی کسی که از مرز خود تجاوز کرده است.
امام صادق علیهالسلام در شرح آیه فوق می فرمایند: إِنَّ الْمَعْنِیَّ بِهِ کُلُّ مَنْ یَتَحَاکَمُ إِلَیْهِ مِمَّنْ یَحْکُمُ بِغَیْرِ الْحَقِّ وَ قَدْ أُمِرُوا أَنْ یَکْفُرُوا بِهِ.
امام صادق (علیه السلام)- منظور از این آیه، کسی است که قضاوت را نزد کسی ببرد که حکم بر مبنای غیر حق بکند، درحالیکه مردم امر شدهاند که به آنان کافر شوند [و آنها را نپذیرند].
طاغوت، مصادیق متعددی دارد که در کتاب لغت أقرب الموارد اینگونه آمده است؛ «الطَّاغوت کُلِّ مُعتدٍ وَ الکَاهِن وَ الشَّیطانِ وَ الأَصنَام وَ کُلُّ رَأسٍ ضلال وَ کُلُّ مَعبودٍ مِن دونِ الله؛ طاغوت هر تجاوزگری است، و هر کاهنی و شیطانی و همه بتها و هر سردمدار ضلالتی و هر چه غیر خدا پرستیده شود طاغوت است».
ایشان ضمن تفسیر آیه ۶۰ سوره نساء با بیان مصادیق طاغوت، بزرگترین مصداق طاغوت در زمانه کنونی را آمریکای جنایتکار -شیطان اکبر در سخن امام خمینی ره- و کشورهای غربی عنوان کردند که اسرائیل غاصب را پشتیبانی می کنند در حالی که فلسطینیها با تجهیزات و نفرات کم مورد ظلم و استضعاف قرار گرفتند.
حال وظیفه مسلمین جهان در مقابل این ظلم و بی عدالتی چیست؟
مهمترین وظیفه همه مردم، طبق تعالیم الهی پیامبران ایمان به خدای سبحان و کفر ورزیدن به طاغوت است.
منظور از کفر به طاغوت چیست؟
کفر ورزیدن به طاغوت بدان معناست که نه تنها باید از آن کنارهگیری کرد بلکه باید در موضع مخالف آن قرار گرفت و با آن مقابله کرد با عمل یا زبان.
پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله نیز در این زمینه می فرماید:
«مَنْ أَصْبَحَ لا یَهْتَمُّ بِأُمورِ الْمُسْلمینَ فَلَیْسَ بِمُسْلِمٍ؛ آنکه صبح کند و دغدغه مسلمانان را نداشته باشد، مسلمان نیست».
چرا که بی طرفی و سکوت در برابر طاغوت، هر انسانی را مصداق این حدیث شریف قرار میدهد که «الساکتُ عَنِ الحَقِّ شَیطانٌ أَخرَس؛ کسی که سکوت می کند شیطان است».
ایشان در ادامه به این پرسش که «چرا حماس با وجود تجهیزات و نفرات کم اقدام به مبارزه جدی علیه اسراییل کردند؟» با توجه به آیات اینگونه پاسخ دادند:
اولا خداوند متعال در آیه ۶۵ سوره انفال می فرماید«يا أَيُّهَا النَّبِيُّ حَرِّضِ المُؤمِنينَ عَلَى القِتالِ ۚ إِن يَكُن مِنكُم عِشرونَ صابِرونَ يَغلِبوا مِائَتَينِ وَإِنْ يَكُنْ مِنْكُمْ مِائَةٌ يَغْلِبُوا أَلْفًا مِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا…»
یعنی هر ۲۰ نفر از شما با صبر و تحمل و اراده قوی میتوانند بر ۲۰۰ نفر از آنها غلبه کنند!
بنابراین مسئله، تنها سلاح گرم نیست، بلکه بزرگترین سلاح مومن، «اراده» است؛ اگر اراده ضعیفی داشته باشد در هیچ جبههای از جبهههای فرهنگی، نظامی، علمی و غیره موفق نخواهد شد.
همانطور که در جنگ تحمیلی عراق بر ایران، تمام دنیا با عراق و صدام بودند در صورتی که در مقابل، ایران تنها بود. ولی مردم با اتکا به خداوند و اراده قوی و استقامت و رهبری شجاعانه امام خمینی (ره) – که فرمودند:
باید در مقابل اسرائیل، آمریکا، اروپا و انگلیس (لعنت الله علیهم) ایستاد و کسی نباید از اینها هراس داشته باشد – توانستند در مقابل دشمن با آن همه تجهیزات و امکانات پیروز شوند.
ثانیا از اتحاد و قدرت ظاهری دشمن نباید ترسید زیرا خداوند متعال در آیه ۱۴ سوره حشر میفرماید:«يُقَاتِلُونَكُمْ جَمِيعًا إِلَّا فِي قُرًى مُحَصَّنَةٍ أَوْ مِنْ وَرَاءِ جُدُرٍ ۚ بَأْسُهُمْ بَيْنَهُمْ شَدِيدٌ ۚتَحْسَبُهُمْ جَمِيعًا وَقُلُوبُهُمْ شَتَّىٰ ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَعْقِلُونَ»
گرچه در ظاهر می پنداری حامیان بسیاری برای آنها وجود دارد در واقع قلبهایشان از هم دور است زیرا اتحاد آنها بر اساس منافعشان است و بر اساس عقل نیست. «ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَعْقِلُونَ».
جامعهای که عالمان آن، از عاقلانش بیشتر باشد، جامعه ای خطرناک است چرا که عمل آنها بر اساس اندیشه نیست؛ همانطور که سیاستمداران و استعمارگران آمریکا، اسرائیل و اروپا که با علمشان دنیا را به نابودی کشاندند.
همچنین عالمان و احبار یهود نیز علم داشتند اما خداوند متعال آنها را جاهل خطاب کرده؛ زیرا بسیاری از پیامبران را کشتند و سخنانشان را تکذیب کردند.
در آیات و روایات، جهل، در برابر عقل قرار داده شده است و علم یکی از شاخههای عقل است و اگر علم همراه با فکر و تعقل و اعتقاد و درک نباشد استعمارگرانی چون اسرائیل و آمریکا را پدید می آورد که می توانند تهدیدی جدی برای یک دنیا باشند. گرچه نباید از آنها واهمه ای داشت و با نیروی ایمان و اراده می توان بر هر مستکبری پیروز شد.
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
بدون دیدگاه