
وَمِنْ حَيْثُ خَرَجْتَ فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَحَيْثُ مَا كُنْتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَكُمْ شَطْرَهُ لِئَلَّا يَكُونَ لِلنَّاسِ عَلَيْكُمْ حُجَّةٌ إِلَّا الَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِي وَلِأُتِمَّ نِعْمَتِي عَلَيْكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ
و از هر كجا بيرون آمدى [به هنگام نماز] روى خود را به سمت مسجدالحرام بگردان و هر كجا بوديد رويهاى خود را به سوى آن بگردانيد تا براى مردم غير از ستمگرانشان بر شما حجتى نباشد پس از آنان نترسيد و از من بترسيد تا نعمت خود را بر شما كامل گردانم و باشد كه هدايت شويد

- تفسیر و مفاهیم
- اعراب و موضوع آیات
- نکات تجویدی
موضوع: ثمرات تغییر قبله
در آیه«وَ مِنْ حَيْثُ خَرَجْتَ فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ …..لِئَلاَّ يَكُونَ لِلنَّاسِ عَلَيْكُمْ …» به چه نکاتی به عنوان ثمرات تغییر قبله اشاره شده است؟
درست است که روی سخن در این جمله به پیامبر صلّی اللّه علیه و اله است ولی مسلما منظور عموم نمازگزاران میباشد، ولی در جمله بعد برای تأکید و تصریح اضافه میکند: «و هر جا شما بوده باشید روی خود را به سوی آن کنید» (وَ حَیْثُ ما کُنْتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَکُمْ شَطْرَهُ).
سپس در ذیل همین آیه به سه نکته مهم اشاره میکند:
1- قطع حجت اهل کتاب: میگوید: «این تغییر قبله بخاطر آن صورت گرفت که مردم حجتی بر ضد شما نداشته باشند» (لِئَلَّا یَکُونَ لِلنَّاسِ عَلَیْکُمْ حُجَّةٌ).
ولى از آنجا که همیشه افراد بهانه جو و ستمگرى هستند که در برابر هیچ منطقى تسلیم نمى شوند، استثنائى براى این موضوع قائل شده، مى گوید: مگر کسانى از آنها که ستم کرده اند «إِلاَّ الَّذینَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ».
۲ ـ ترس از خدا: از آنجا که عنوان کردن این گروه لجوج را با نام ستمگر ، ممکن بود در بعضى تولید وحشت کند مى گوید: از آنها هرگز نترسید، و تنها از من بترسید «فَلاتَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنی».
مؤسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
بدون دیدگاه