وَدَّ كَثِيرٌ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ لَوْ يَرُدُّونَكُمْ مِنْ بَعْدِ إِيمَانِكُمْ كُفَّارًا حَسَدًا مِنْ عِنْدِ أَنْفُسِهِمْ مِنْ بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمُ الْحَقُّ فَاعْفُوا وَاصْفَحُوا حَتَّى يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

بسياري از اهل كتاب از روي حسد كه در وجود آنها ريشه دوانده دوست مي‏داشتند شما را بعد از اسلام و ايمان به حال كفر باز گردانند، با اينكه حق براي آنها كاملا روشن شده است، شما آنها را عفو كنيد و گذشت نمائيد تا خداوند فرمان خودش (فرمان جهاد) را بفرستد، خداوند بر هر چيزي توانا است.

  • تفسیر و مفاهیم
  • اعراب و موضوع آیات
  • نکات تجویدی

موضوع: حسد

دشمنی اهل کتاب نسبت به مسلمانان محدود به زمان پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم بوده است؟

آیه بیانگر این است که بسیاری از اهل کتاب با مسلمانان حسادت می‌ورزند و تلاش می‌کنند که اهل اسلام را به کفر برگرداند، از زمان رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم تا این زمان، همین حالت وجود دارد، امروزه بسیاری از گروه‌های یهودی و نصرانی در دنیای حقیقی و مجازی و کشورهای اسلامی وجود دارند که شب و روزتلاش و کوشش می‌نمایند که مسلمانان را از دین اسلام منحرف و در عقاید مسلمانان شک و شبه ایجاد کنند، ولی از آنجایی که خداوند متعال حافظ دین است و دین اسلام یک دین کامل و جامع است، همیشه تلاش‌های دشمنان اسلام آنچنان تأثیرگذار نبوده است و چه بسا بسیاری از همان یهودیان و نصرانی‌هایی که برای تخریب عقاید مسلمین به جهان اسلام پا گذاشته بودند هنوز از این دیار برنگشته که خودشان تحت تأثیر اسلام و عقاید اسلامی قرار گرفته و مسلمان شده و چون به وطنش برگشته یک داعی اسلام بوده‌اند.[1]

ممکن است بگوییم این آیه در مورد حسدِ اهل کتاب سخن می‌گوید چه ربطی به ما دارد چون شأن نزولش درباره حسد یهود و نصارا ست که بعد هم می‌گوید عفو و صفح کنید تا امر خداوند برسد و این آیه با آیه ۲۹ سوره توبه منسوخ شده.

پاسخ:«المورد لا یخصص الوارد »این مورد فقط به شان نزول تخصیص داده نشده خداوند میخواهد از داستان آنها عبرت بگیرید چون حسد، یک مفهوم وسیع و گسترده است و فقط در مورد یهود نیست. بین مسلمانان هم ممکن است حسود زیاد باشد حتی ممکن است بین اهل علم حسادت زیاد شود.چون علاوه بر افزایش علم باید تقوا و حلم ما نیز افزایش پیدا کند وگر نه علم به درد نمی‌خورد. جوان‌های ما باید همان‌قدر که به علم اهمیت می‌دهند و درس می‌خوانند به ایمان و تقوایشان نیز اهمیت بدهند دلسوز مردم باشند از گمراهی مردم ناراحت شوند و آنها را امر به معروف و نهی از منکر کنند نگذارند به بیراهه کشیده شوند. از سرزنشها نترسند. اگر امام حسن مجتبی میفرمایند« مومن روزی هفتاد بار می‌میرد» به خاطر همین سختی‌هاست که در راه دین تحمل می‌کند. پس اگر ببینیم کسی از رهبری، علمای دینی و بزرگان بدگویی می‌کند جلوی او بایستیم و از رهبر و دین‌مان دفاع کنیم. پیامبر اکرم می‌فرمایند: «الحسدُ مَقنصةُ ابلیس الکبری»حسد بزرگترین دام شیطان است.


[1] . تفسیر نور،ج1، ص180

مؤسسه نورالیقین

مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *