روز شنبه مورخ 14 بهمن 1402 در جشنی که به مناسبت دهه فجر در موسسه نورالیقین تدارک دیده شده بود حجةالاسلام و المسلمین جناب آقای دکتر بهروزیلک،
استاد تمام گروه مطالعات سیاسی دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام و عضو کارگروه مرجعیت علمی قرآن کریم در مقام سخنران حضور بهم رسانیدند.
ایشان ضمن تبریک ایام الله دهه فجر، اعیاد رجبیه و شعبانیه با اشاره به آیاتی از قرآن، انقلاب اسلامی را مصداق این آیات معرفی کردند.
از جمله این آیات آیه ۵۵ سوره نور است که می فرماید «وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَى لَهُمْ وَ …؛ خداوند به مؤمنان و کسانی از شما که اعمال شایسته بجا میآورند وعده داده که آنها را در زمین جانشین کند، همانطور که پیشنیان آنها را جانشین کرد، و نیزدینشان را که برای آنها پسندیده استقرار دهد و ….»
ایشان ابراز داشتند اگر به این آیه دقت کنیم می توانیم موقعیت کنونی خود را بشناسیم. خداوند وعده است که صالحین خلیفه زمین خواهند شد. و وعده خداوند که قادر مطلق است، تحقق پذیر است .
همچنین با اشاره به آیه ۵ از سوره قصص«وَ نُرِیدُ أَن نَّمُنَّ عَلَی الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِینَ» بیان داشتند این ارزش بالایی است که از ذات الهی سرچشمه می گیرد و خداوند می خواهد این خیر برای بندگان صالح تحقق یابد.
رحمانیت خداوند اقتدا می کندکه نعمت خود را به تمام عالمیان برساند اما رحیمیت الهی وعده خلافت را تنها شامل حال صالحین و مومنینی که ایمان خود را با عمل صالح همراه کردند، می داند.
با توجه به اینکه در قرآن ایمان کنار عمل صالح مقید شده است، امیرالمونین علیه السلام نیز ارکان ایمان را چهار مورد معرفی کردند. الإيمانُ لَهُ أركانٌ أربعَةٌ : التَّوكُّلُ علَى اللّهِ، و تَفويضُ الأمرِ إلَى اللّه ِ، و الرِّضا بِقَضاء اللّهِ، و التِّسليمُ لأمرِ اللّه ِ عَزَّ و جلَّ؛ ايمان چهار ركن دارد: توكّل بر خدا، وا گذارى كار به خدا، راضى بودن به قضاى خدا و تسليم بودن در برابر فرمان خداوند عزّ و جلّ.
متاسفانه هنوز توکل و رضا به قضای الهی در قلب ما رسوخ نکرده است، در حالی که خداوند در قرآن می فرماید وَ مَن یَتَوَکَّل عَلَی اللهِ فَهُوَ حَسبُهُ. اگر به خداوند توکل کنید خدای تعالی برای شما کافیست.
جناب آقای دکتر بهروزی لک در ادامه به دو سنت خاص و عام اشاره کردند:
سنت خاص: استخلاف مومنان صالح در جامعه موعود سنت خاص است که حتما تحقق یافته و تبدیل ناپذیر است و اینگونه نیست که این خلافت بعد از مدتی توسط افراد غیرصالح از آنها گرفته شود.
سنت عام: که عبارت «كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ» در آیه ۵۵ سوره نور به این سنت اشاره دارد. که این خلافت تبدیل پذیر است و ممکن است به دست دیگران بیفتد. انقلاب اسلامی ما نیز از این سنخ است. که ما امیدواریم که این انقلاب ما به انقلاب مهدی موعود وصل شود.
مصادیق دیگری که صالحین برای مدتی به خلافت رسیدند در قرآن به آن اشاره شده است.
در مورد حضرت نوح که تنها مومنین از امتش نجات یافتند و بقیه غرق شدند.
در داستان حضرت صالح عذاب الهی ظالمان را فراگرفت و تنها صالحان باقی ماندند.
همچنین ایشان در ادامه به دو روایت اشاره کردند که می توان آنها را به انقلاب ایران منطبق کرد:
امام باقر علیه السلام فرمودند:
کَأَنِّی بِقَوْمٍ قَدْ خَرَجُوا بِالْمَشْرِقِ یطْلُبُونَ الْحَقَّ فَلَا یعْطَوْنَهُ ثُمَّ یطْلُبُونَهُ فَلَا یعْطَوْنَهُ فَإِذَا رَأَوْا ذَلِکَ وَضَعُوا سُیوفَهُمْ عَلَی عَوَاتِقِهِمْ فَیعْطَوْنَ مَا سَأَلُوهُ فَلَا یقْبَلُونَهُ حَتَّی یقُومُوا وَ لَا یدْفَعُونَهَا إِلَّا إِلَی صَاحِبِکُمْ قَتْلَاهُمْ شُهَدَاءُ أَمَا إِنِّی لَوْ أَدْرَکْتُ ذَلِکَ لَاسْتَبْقَیتُ نَفْسِی لِصَاحِبِ هَذَا الْأَمْه.
«گویا من قومی را می بینم که از مشرق زمین خروج کرده، حق خود را می طلبند، ولی به آنان نمی دهند، دیگر باره حق خود را می خواهند و به آنان نمی دهند، وقتی چنین دیدند سلاح خود را بر دوش نهاده آنگاه حق آنان را می دهند، ولی آنان نمی پذیرند تا این که قیام کنند و این حکومت را به جز صاحبشان به کسی تحویل نخواهند داد و اینان کشته هایشان شهیدند».
امام موسی علیه السلام: رَجُلٌ مِنْ أَهْلِ قُمَّ یَدْعُو النَّاسَ إِلَی الْحَقِّ یَجْتَمِعُ مَعَهُ قَوْمٌ کَزُبَرِ الْحَدِیدِ لَا تُزِلُّهُمُ الرِّیَاحُ الْعَوَاصِفُ وَ لَا یَمَلُّونَ مِنَ الْحَرَبِ وَ لَا یَجْبُنُونَ وَ عَلَی اللَّهِ یَتَوَکَّلُونَ وَ الْعاقِبَةُ لِلْمُتَّقِین؛ مردی از اهل قم مردم را به سوی حق دعوت نموده و فرا می خواند، برگرد او مردمانی جمع می شوند و فراهم می آیند که چونان پاره های آهن اند. طوفان ها آنان را به لرزه نمی اندازند و از جنگ خسته نمی شوند و بزدلی نمی کنند و نمی ترسند و بر خدا توکل دارند و فرجام و پایان نیک از آن پرهیزکاران است.
این حدیث را می توان به نهضت امام خمینی تطبیق داد که در آن ویژگیهای یاران امام را اینگونه معرفی می کند:
- چونان پاره های آهن هستند.
- طوفان ها آن ها را به لرزه نمی اندازد.
- از جنگ خسته نمی شوند.
- بزدل نیستند.
- بر خدا توکل می کنند.
نمونه بارز چنین یاورانی سردار َشهید حاج قاسم سلیمانی بود.
ایشان در انتها به مسئولیت سنگین مادران این جامعه اشاره کردند که در دوره آخرالزمان که حفظ دین مانند نگه داشتن زغال آتشین دردست است باید سعی کنند فرزندانی تربیت کنند که صفات یاران امام را داشته باشند و بتوانند این انقلاب را به انقلاب امام زمان علیه السلام وصل کنند.
در ادامه مراسم، روزشمار ایام الله دهه فجر به روایت تصویر با اجرای یکی از اعضای مؤسسه نورالیقین همراه با نمایش پاورپوینت اجرا شد.
مؤسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
بدون دیدگاه